Suyumuz Nereye Gidiyor?

Suyumuz Nereye Gidiyor?
Dün, yani 22 Mart, Dünya Su Günüydü. Hepimiz yakında dünyada bir su krizi çıkabileceğinin farkındayız. BIFED olarak suyumuzu nasıl tüketmemiz gerektiğine dair önerilerde bulunmayacağız. Bunun yerine değerli su kaynaklarımızın tüm dünyada ve günlük yaşamımızda nasıl kullanıldığını göstermeye çalışacağız.   Zaten sınırlı olan küresel su kaynaklarına artan talep; biyolojik çeşitliliği, gıda üretimi için gereken su teminini ve diğer hayati ihtiyaçlarımızı tehdit ediyor. Dünyamızda pek çok farklı bölgede bir milyardan fazla insan yeterli içme suyuna sahip değil. Peki, sularımız nereye gidiyor?  

Tarım

  Tarım, dünya çapında temiz suyun yaklaşık %70’ini kullanıyor. Örneğin 1 kilogram tahıl üretmek için yaklaşık 1000 litre su ve 1 kilogram sığır eti üretmek için 43.000 litre su gerekiyor. ABD’de hayvancılıkta kullanmak için yetiştirilen bitkiler suyun %56’sını tüketmekte. Ormansızlaşma, yani ağaçların yok edilmesinin yaklaşık %80’inden de tarım sorumlu. Peki ya, su kaynaklarımızın ormansızlaşma ile bağlantısı ne?   et endüstrisinin su tüketimine etkisi     Leeds Üniversitesi öğretim görevlisi Dominick Spracklen sağlıklı ormanların güneş enerjisini engelleyerek iklimimiz üzerinde soğutma etkisi olan bir dizi uçucu organik bileşik açığa çıkardığını söylüyor. Bu arada, kaybolan ormanların yerini genellikle karbon salınımı yapan tarım alıyor. Bütün bunlar birleştiğinde ormansızlaşma, 1850’den beri süregelen etkileri ile küresel iklim krizinin neredeyse %40’ında pay sahibi. Yarın fosil yakıtların kullanımından kaynaklanan karbon salınımını durdurabilsek bile bu hızda gidersek tropikal ormansızlaşmanın geri dönülmez etkilerini 2100 yılına kadar görmüş olacağız. Ancak tabii ki yerel etkiler de var. Ormanlar, kendi yerel ortamlarını serin tutar ak iklimi ılımlı hâle getirirler. Her ağaç topraktan aldığı suyun bir kısmını terleme yoluyla su buharı olarak dışarıya verir ve böylece tek bir ağaç bir günde yüzlerce litre su açığa çıkarabilir. Her yüz litre, bir ortamdaki iki klimaya eş değer bir soğutma etkisine sahiptir.   SUYU EN ÇOK TÜKETEN SEKTÖRLER

Sanayi

  İkinci en büyük su tüketicisi ise sanayi sektörüdür. Örneğin bugün kullandığımız enerjinin neredeyse %90’ı günde 190 milyar galon suya ihtiyaç duyan nükleer veya fosil yakıtlı enerji santrallerinden geliyor. Su soğutmalı konsantre güneş enerjisi santralleri, kömür ve doğalgaza göre biraz daha fazla su kullanır ancak konsantre güneş enerjisi santralleri kuru soğutma (havayla soğutma) kullanacak şekilde tasarlanabilir ve böylece su kullanımını %90’dan fazla azaltabilir. Buna ek olarak, termal güneş enerjisi sıfır karbon emisyonu üretir.      

Eşyalarımızı üretmek için ne kadar su harcanıyor?

  Bir ürünün su tüketimi, o ürünün üretim sürecinin her aşaması için gerekli olan toplam su miktarı ile hesaplanır.
  • Bir çift deri ayakkabı için 13725 litre
  • Bir akıllı telefon için 12075 litre
  • Bir pamuklu tişört için 2460 litre
  • Bir fincan kahve için 132 litre
  • 1 kilogram plastik için 43 litre (Plastik şişeler için iki katı.)

online-pharmacy-uk.com

Related Posts