Jüri

Image link

Berrin Avcı

Eskişehir’de doğan Berrin Avcı, 1987 yılında Anadolu Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nden mezun oldu. 1992-2001 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Eğitim TV’de çeşitli eğitim, tanıtım ve reklam programlarında yapım asistanlığı, kameramanlık, senaryo yazarlığı yaptı. 1996 yılında Anadolu Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nden yüksek lisans derecesi aldı. 2001-2007 yılları arasında Marmara Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi’nde sinema üzerine dersler verdi. “Belgesel Sinemacı Yönüyle Sabahattin Eyuboğlu” (Anadolu Üni. Yay., 1999) ve “Yaşamı ve Belgeselleriyle Suha Arın” (Masa Yay., 2006) yayımlanmış eserleridir. T.C. Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen belgesel filmleri “Bir Türkiye Sevdalısı Suha Arın” (2008) ve “Nağıl Neneleri “dir (2010). 2012-2014 yılları arasında Doğuş Üniversitesi’nde Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. 2014-2018 yılları arasında Giresun Üniversitesi’nde ders vermeye devam etti, ardından emekli oldu. Halen çeşitli ulusal ve uluslararası film festivallerinde jüri üyeliği yapmakta ve belgesel filmler çekmeye devam etmektedir.

Image link

Ebru Thwaites Diken

Ebru Thwaites Diken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve TV Bölümü’nde 2018 yılından beri yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır. Lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi programında ve lisansüstü derecesini ise Lancaster Üniversitesi’nde sosyoloji programında tamamlamıştır. Araştırma alanları arasında film ve sosyal teori, deneme film ve belgesel film, yönetmen etiği, toplumsal cinsiyet, İskandinav sineması ve dijital görsel kültürler yer almaktadır. Kitaplar ve dergi makaleleri de dahil olmak üzere uluslararası bir yayın kaydına sahiptir. TÜBİTAK Geri Dönüş Bilim İnsanı Destekleme Fonu tarafından desteklenen kitabı “The Spectacle of Politics and Religion in Contemporary Turkish Cinema” (2018, Palgrave Macmillan) başlığını taşımaktadır. Ayrıca “Female Agencies and Subjectivities in Film and Television” (2020, Palgrave Macmillan) adlı kitabın editörlüğünü yapmış ve uluslararası hakemli dergilerde çeşitli makaleler yayımlamıştır. Film kültürleri, film teorisi, ulusötesi sinemalar ve film, toplum ve ideoloji üzerine dersler vermektedir.

Image link

María Garzón Molina

María Garzón Molina, Rey Juan Carlos Üniversitesi’nden Reklamcılık ve Halkla İlişkiler alanında lisans derecesine ve EAE Business School’dan Executive MBA derecesine sahiptir. Kendisi aynı zamanda bir Eşitlik Temsilcisi ve şu anda Uluslararası Valensiya Üniversitesi’nde Cinsiyet Şiddetini Önleme ve Eylem alanında Resmi Yüksek Lisans derecesi almakta ve araştırmasını Tecavüz Kültüründe Sosyal Ağların etkisi üzerine odaklamaktadır. Feminist ve Demokratik Bellek aktivisti olan María, eğitim, kamu politikalarının oluşturulması ve iletişim stratejilerini içeren kapsamlı projelerin uygulanması yoluyla insan haklarının ve evrensel yargı yetkisinin geliştirilmesi için çalışan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Baltasar Garzón Uluslararası Vakfı’nın başkanıdır. Gerçek eşitlik için mücadeleyi, tüm sektörlerdeki seçkin kadınların görünürlüğünü ve cinsiyet şiddeti, ücret farkı veya cinsel taciz gibi özellikle kadınları etkileyen konularda çalışmayı amaçlayan “El Club de las 25” Yönetim Kurulu üyesidir. Risk analizi, kriz yönetimi ve destek programları aracılığıyla kadın liderliğinin teşvik edilmesi konularında uzmanlaşmış iMades Communication ajansının kurucu ortağı; İspanya’daki Franco Suçları Hakikat Komisyonu Platformu’nun kurucu üyesi ve İspanyol Devleti’ni bebeklerin zorla kaybedilmesi suçuna tepki vermeye zorlamayı amaçlayan uluslararası “Te Estamos Buscando” platformunun bir parçasıdır.

Image link

Nilay Erbalaban Gürbüz

Özge Nilay Erbalaban Gürbüz, lisans eğitimini Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini aynı üniversitenin Radyo, TV ve Sinema Programında, doktora eğitimini ise 2018’de Dokuz Eylül Üniversitesi Film Tasarımı Bölümünde tamamladı. Piyasa ekonomisi ve ilerleme paradigmasını filmler üzerinden inceleyen ve emek ideolojisini eleştiren tezi “Sinemada Tembellik Hakkı” (Ütopya Publ., 2019) adıyla kitap olarak yayımlandı. Yayınları çoğunlukla film çalışmaları kapsamında sinema ve modernite, sinema ve toplumsal cinsiyet, sinema ve ideoloji, sinema ve ekoloji arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. Filmlere doğa/kültür incelemeleri konularını kapsayan gösterge yapıları olarak yaklaşmakta ve onları egemen ve eleştirel paradigmaların kesiştiği özgün bir düşünce biçimi olarak görmektedir. 2019 yılından beri Çukurova Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak çalışmaktadır. Aynı üniversitede Sinema ve Ekoloji yüksek lisans programının kurucusu ve Eko-sinema ve Ekoeleştiri lisans derslerinin yürütücüsüdür.

Image link

Victor Candeias

Victor Candeias 2012 yılından bu yana DOC NOMADS Erasmus Mundus Belgesel Film Yapımı Ortak Yüksek Lisans Derecesi Akademik Kurulu üyesidir ve aynı zamanda Lizbon’da kurs direktörü, müfredat eğitmenlerinden biri ve mezuniyet projelerinin mentoru olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, Lusófona Üniversitesi’nde lisans ve lisansüstü düzeyde belgesel ve kurmaca dersleri vermekte ve 1990 yılından bu yana çeşitli okul ve kuruluşlar için eğitim programları ve atölye çalışmalarında yer almaktadır. MultiFilme projesi ve “A Model to Produce Multi-variant and Multi-linear Films” (UL, 2011) tezi ile tamamlanan Film Çalışmaları Yüksek Lisans derecesine sahiptir. Halen Belçika’da KU Leuven’de Sanat alanında doktora yapmaktadır. Akademik faaliyetlerinin yanı sıra, kurmaca kısa filmler, ısmarlama belgeseller ve ticari videolar için hem yapımcı hem de yönetmen olarak çalışmıştır. ICAM tarafından finanse edilen “Night Story” (2005) adlı filmi kurmaca kısa kategorisinde Don Quijote Ödülü’ne layık görüldü ve Portekiz, İspanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Japonya ve ABD’deki festival ve pazarlarda gösterildi.

Image link

Wolfgang Kissel

Wolfgang Kissel, Münih Üniversitesi’nde İletişim Çalışmaları ve Hamburg Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Görsel İletişim eğitimi aldı. Ardından DAAD bursuyla Potsdam-Babelsberg’deki Film ve TV Üniversitesi’nde yönetmenlik yaptı. Kuzey Alman Televizyonu “Kunstproben” (Sanat Örnekleri) için sunucu olarak çalıştı, ayrıca DEFA Dokfilm ve Wesnigk/Kissel Film Production için “Kinder, Kader, Kommandeure” (Kesinlikle Propaganda) adlı uzun metrajlı film de dahil olmak üzere film ve TV için yazar ve yönetmen olarak çalıştı. 1993-1997 yılları arasında Weimar Bauhaus Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak; 1997-2000 yılları arasında Harz Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde video/dijital hareketli görüntü profesörü olarak çalıştı. O zamandan beri Bauhaus-Universität Weimar’da medya etkinlikleri profesörü olarak çalışmaktadır (seçilmiş projeler: Orta Alman TV – MDR için kısa film dergisi “Unicato”, gazeteler için video gazeteciliği blogları, dijital showroom: Apolda Avrupa Tasarım Ödülü için “Fashion Clips”). Ayrıca 1995’ten beri çeşitli film ve medya festivallerinde jüri üyeliği yapmaktadır.

Gaia Jüri

Image link

Aydın Bulut

İstanbul 1968 doğumludur. Galatasaray Lisesi’nden 1987 yılında mezun olmuş, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girmiş orada Fotoğraf Kulübü ve Öğrenci Derneği çalışmaları yürütmüştür. 1991 yılında Mimar Sinan Üniversitesi, Sinema-TV bölümünde okumaya başlamıştır. Lütfi Ö. Akad ve Duygu Sağıroğlu el aldığı ustalarıdır. 2000-2020 yılları arasında ulusal tv kanallarında “Yeditepe İstanbul”, “Sultan Makamı”, “Ihlamurlar Altında”, “Dila Hanım”, “Benim için Üzülme” gibi pek çok dizinin yönetmenliğini yapmıştır. “Başka Semtin Çocukları”, “F Tipi Film”, “Benimle Oynar mısın” isimli sinema filmlerinin yönetmeni, senaristi, yapımcısı olmuştur. Bu filmler ulusal ve uluslararası pek çok festivalde ödüller kazanmıştır. Belgesel film alanında bir dönem Belgesel Sinemacılar Birliği ile çalışmış, “İlhan Amca” ve “Gazi Mahallesi” isimli iki belgesel film çekmiştir. “Gazi Mahallesi” 1996 yılında 8. Ankara Film Festivali, 17. İfsak ve 5. Nürnberg Türkiye Sinema Günleri’nde ödüller almıştır.

Image link

Kathryn Gohmert

Kathryn Gohmert (1983), çalışmaları dış dünya ile bağlantı ve etkileşimi başlatmaya ve işaretlemeye odaklanan bir görsel sanatçı ve öğretim görevlisidir. Enstalasyonları, ses enstrümanları ve nesneleri, bireyleri şimdiki zamanda kasıtlı olarak odaklanmaya çeker ve eserlerinin çoğu bir katılımcı tarafından etkinleştirilene kadar tamamlanmamıştır. Resimleri ve son video çalışmaları özellikle beyinle ilgili etkileşimlere odaklanarak zihnin kendi gerçekliğini oluşturmada oynadığı gücü vurguluyor. Gohmert, 2007 yılında Austin’deki Texas Üniversitesi’nden Stüdyo Sanatı alanında lisans derecesi aldıktan sonra 2008-2013 yılları arasında Şangay’da yaşadı ve burada çok sayıda proje ve sergi gerçekleştirdi, çeşitli ödüller ve proje hibeleri aldı. 2014 yılında Berlin’e taşındı ve 2017 yılında, izleyici katılımının bir sonucu olarak yeni davranış ve düşünce biçimleri inşa etmeyi amaçlayan bir sanatçı kolektifi olan Gonzomechanics’i kurdu. 2019 yılında Bauhaus-Universität Weimar’dan “Kamusal Sanat ve Yeni Sanatsal Stratejiler” alanında yüksek lisans derecesi aldı ve burada Fritz Lang’ın Metropolis filmindeki Bauhaus etkileri üzerine yıllık bir ders verdi.

Image link

Selen Çatalyürekli

İstanbul merkezli belgeselci ve sosyal tasarımcı Selen Çatalyürekli, Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesinde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Lisans derecesini Sabancı Üniversitesi, Toplumsal ve Siyasal Bilimler programından, yüksek lisans derecesini ise İstanbul Teknik Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı programından almıştır. Çalışmalarında, kamusal alan için katılımcı tasarım, ekoloji ve kent mücadelesi, sosyal haklar, göç ve hafıza mekanlarının görselleştirilmesi konularına odaklanmaktadır.