Jüri

Image link

Alişan Çapan

1972’de İstanbul’da doğdu. 1992’de Galatasaray Lisesi’ni, 1998’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Madrid Carlos III Üniversitesi’nde İnsan Hakları programında tamamladığı Lisansüstü eğitiminden sonra 2000 yılında Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde çalışmaya başladı. Arada Gazete Pazar, Adam Sanat, Sözcükler, Roll, Post Express, 1+1, Milliyet Sanat gibi süreli yayınlara yazılar yazdı, röportajlar yaptı. 2009’da Güle Güle ki Tarif Edemem adlı bir anlatı kitabı yayınladı. 2011 yılından bu yana Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Lisansüstü programında Sinema ve İnsan Hakları adlı dersi veriyor. 2019 Aralık ayından bu yana Kadıköy Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nü yürütüyor.

Image link

Andres Veiel

Andres Veiel, Almanya’da politik sanatın öncülerinden biri olarak bilinir. Veiel’in en belirgin özelliklerinden biri, projeleri için yıllar süren yoğun araştırmalar yapmasıdır. 1985’ten 1989’a kadar Andres Veiel, FU Berlin’de psikoloji okudu ve aynı zamanda, Künstlerhaus Bethanien, Berlin’de Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieslowski tarafından film dramaturjisi ve yönetmenlik eğitimi aldı. Bir Kış Gecesi Rüyası (1991), Balagan (1993), Hayatta Kalanlar (1996), Kara Kutu BRD (2001), Oyunculuğa Bağımlı (2004), Tekme (2006), Biz Değilsek, Kim? (2011) ve Beuys (2017) Avrupa Film Ödülü ve birkaç Alman Film Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül aldı. Fütürist mahkeme salonu draması Ecocide (2020) ile Almanya’nın iklim değişikliği konusundaki sorumluluğu hakkında bir tartışma başlattı. Andres Veiel, 2005’te Konrad-Wolf-Award, 2006’da Alman Film Sanatının İlerlemesi için DEFA Ödülü ve 2017’de First Class Federal Liyakat Haçı’na layık görüldü. Ayrıca Alman Film Akademisi ve Avrupa Film Akademisi üyelerinden biridir.

Image link

Daniel Lambo

Daniel Lambo kurmaca ve belgesel filmin kesişim noktasında durmaktadır. Edebiyat ve senaryo yazarlığı okuduktan sonra tiyatro, televizyon ve sinema için yazmaya başlayan Lambo, televizyon dramaları da yazıp geliştirmiştir. Daniel Lambo bir yönetmen olarak toplumsal temalara odaklanmaktadır. 20’yi aşkın kurmaca ve belgesel filmde yönetmen, yazar ve yapımcı olarak çalışan Lambo’nun bazı filmleri Belçika’da sinemalarda gösterime girmiş ve televizyonda gösterilmiştir.

Image link

Erman Okay

1965 yılında Ankara D.T.C. Fakültesi Ön Asya Arkeolojisi Bölümü’nden mezun olup, 1964 – 67 yılları arasında Ankara Radyosunda Spikerlik ve Prodüktörlük yapmış, 67-76 yılları arasında ise Ankara televizyonunda sunucu olarak görev almıştır. 1975 – 80 yılları arasında İstanbul’da çeşitli reklam ajanslarında yazarlık, reklam filmlerinde senaryo yazarlığı, oyunculuk ve yönetmenlik yapmıştır. 1980 – 2000 yılları arasında Almanya Münih’te tiyatro oyun yazarlığı, oyunculuk ve yönetmenlik, çeşitli Alman film ve dizilerinde oyunculuk, ‘Korkmazlar Ailesi’ dizisinde senaryo yazarlığı, prodüksiyon amirliği ve yönetmen yardımcılığı, ‘Bahar und/ve Gazelle ‘ adlı gençlik filminde senaryo yazarlığı, oyunculuk ve yönetmen yardımcılığı, Anadolu kökenli Yunanlı yazar Dido Sotiriyu’nun yaşamını konu alan ‘Anıların Tadı’ adlı belgeselde yapım sorumluluğu ve yönetmenlik, 2000 yılından bugüne çeşitli Türk sinema filmleri ve dizilerinde oyunculuk yapmıştır. Bodrum’da yaşamaktadır.

Image link

Eylem Şen

Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra 2009 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı bölümünde lisans eğitimi aldı. 2013 yılında aynı dalda başladığı Yüksek Lisans eğitimini “1945 Sonrası İtalyan Sinemasında Faşizm Eleştirisi Yapan Filmlerin Estetik Politikası” başlıklı tez ile tamamladı. Tez çalışması ‘Antifaşizmin Estetiği’ adıyla NotaBene Yayınlarında kitap olarak basıldı. Yönetmenliğini yaptığı belgesel ve film alanındaki çalışmalar arasında; Sınırların Ötesinde, Buluştuğumuz Yer: Hakikat Bahçeleri, Portakalın Uykusu, Asfur, Metropolis, Kornea İkilisi vardır. Belgesel filmleri, ulusal ve uluslararası çok sayıda festivalde gösterilmiş ve aralarından bazıları ödüllere layık görülmüştür.

Image link

Joanna Vasquez Arong

Filipinler’de doğan Joanna, Boston, Londra, Paris, Bangkok, Singapur ve Manila gibi farklı şehirlerde yaşarken, uluslararası ilişkiler, çevre ve finans alanlarında çalışarak bohem bir yaşam sürdü. Joanna, hikaye anlatıcılığı ve sinema sevgisini hayata geçirmek için Pekin’de film çekmeye başladı. 2007’de Pekin’de geçmişlerinden kurtulmak isteyen yabancıların samimi hikayelerini anlatan ilk uzun metraj belgeseli Neo-Lounge’ın ilk gösterimini gerçekleştirdi. Belgesel, iki en iyi belgesel ödülü dahil dört ödül kazandı. İkinci filmi ”The Old Fool Who Moved the Mountains” da biri en iyi belgesel ödülü olmak üzere iki ödül aldı. Üçüncü filmi “Sunday School from Zambia”, Uluslararası Rotterdam Film Festivali tarafından Forget Africa serisine seçildi. Son kısa filmi “İçteki Domuzu Yatıştırmak” biri Slamdance Film Festivali Jüri Büyük Ödülü olmak üzere dokuz ödül kazandı. Bu film aynı zamanda BIFED 2021’in Uluslararası Yarışma Kategorisi’nde üçüncülük kazandı. Film 2021 Uluslararası Belgesel Birliği Ödülleri’nde En İyi Kısa Film için on adaydan biriydi.

Gaia Jüri

Image link

Eliane Raheb

Eliane Raheb Lübnanlı bir yönetmendir. İlk belgesel filmi, “Sleepless Nights” (2012) San Sebastian Film Festivali’nde ilk gösterimini yapmış ve altmışın üzerinde film festivalinde gösterilmiştir. Sight and Sound Dergisi’nin 2013’ün en iyi belgeselleri sıralamasında beşinci olmuştur. İkinci belgesel filmi “Those Who Remain” (2016) yetmişin üzerinde film festivalinde gösterilmiş ve yedi ödül kazanmıştır. “Miguel’s War” üçüncü belgesel filmidir. 2021 Berlinale festivalinde ilk gösterimini yapmış ve en iyi film dalında Teddy ödülü kazanmıştır.

Image link

Eser Yağcı

1979 yılında İstanbul’da doğmuştur. 2002 yılında mimarlık lisans derecesini, 2013 yılında doktorasını tamamlamıştır. Yardımcı doçent ünvanını almış olduğu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü Bina Bilgisi Anabilim Dalı’na bağlı Çevre Çözümlemesi ve Denetimi Bilim Dalı’nda çalışmalarını sürdürmektedir. İlgili olduğu uzmanlık alanları mekanın semantiği, çevresel adalet ve mekan araştırmalarında ayrımcı/kapsayıcı söylem analizleridir. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivalinde 2021 ve 2022 yıllarında jüri üyeliği yapmıştır.

Image link

Sibel Yardımcı

Sibel Yardımcı 2004 yılından bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi. Lancaster Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladığı doktora tezi kapsamında gündelik hayatın estetikleştirilmesi, kentsel dönüşüm, yönetişim ve kültürel ve sembolik sermaye üzerine çalıştı. Yardımcı’nın Küreselleşen İstanbul’da Bienal (İletişim, 2005) başlığıyla Türkçe basılan doktora tezinin yanı sıra, derlenmesine katkıda bulunduğu kitaplar ve kent, kent vatandaşlığı, milliyetçilik, biyopolitika, queer, sakatlık ve insan sonrası tartışmalar üzerine çeşitli yayınları bulunmaktadır.