BIFED NFT NFT NFT

Size bu yıl dokuzuncusunu yapacağımız BIFED Bozcaada Ekolojik Belgesel Film Festivali ile ilgili bilgilendirme ve dayanışma arzumuz temelinde ulaşıyoruz. BIFED dünyanın dört bir yanından gelen yerel belgeselcileri, aktivistleri, öğrencileri, hocaları, çiftçileri, çocukları, STKları, çevre bilincine sahip tüm kurum ve kuruluşları ve iklim mücadelesinin tüm taraflarını buluşturmanın yanında bu konudaki bilinci de arttırmak için sekiz yıldır emek veriyor.

Festivalde bugüne kadar bölgesel, ulusal ve uluslararası konuklarla Bozcaada’da yerel halkla film gösterimleri, etkinlikler, atölye çalışmaları ve çocuk programları gerçekleştirdik. Özellikle Bozcaadalılar için doğal, pestisitsiz tarım ve sağlıklı bir turizm ile ilgili konular ön plandaydı. Yerel tohum festivalin öncelikli konularından biri. Bu tohumları dağıtmak ve yaygınlaştırmak gerçekleştirdiğimiz önemli görevlerimizden biri. Her yıl mutlaka bir tohum dağıtımı yapıyoruz. Green Film Network (GFN) üyesi olan BIFED; Bozcaada Belediyesi, Ana Sponsoru Demirer Holding, Mey Diageo, Kadıköy Belediyesi, Goethe Enstitüsü, Hollanda Konsolosluğu, İsviçre Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Forumu Fransız Kültür Enstitüsü, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi gibi kurumların destekleri, yerel işletmeler ve yerel halkın güçlü dayanışmasıyla düzenleniyor.

Festivale 2021 yılında 101 ülkeden 1000 film başvurdu ve ana yarışma kategorisinde 16, panorama kategorisinde 13 ve Türkiye panorama kategorisinde de 11 film izleyiciyle buluştu. Bunun yanında medyada görünürlük kazanmakta güçlük çeken öğrenci filmleri için de ayrı bir kategorimiz var. Bu yıl katılım başvuruları tüm gecen senelerin ötesinde gerçekleşti.

Festivalin bir başka önemli faaliyeti yıl içinde farklı festival, STK, okul, çevre örgütleriyle olan işbirliği. Festival filmleri bugüne dek Kadıköy Belediyesi Sinematek, Sinema evi, Diyarbakır Ekolojik Film Günleri, Aliağa Çevre Platformu, Marmaris Eğitimsen, Gümüşlük Uluslararası Müzik Festivali, Antalya Tabip Odası gibi farklı oluşum ve coğrafyalarda gösterildi. BIFED filmleri bu ortamlarda hiçbir maddi karşılık olmadan gösterildi ve gösterilecek. Bunu festivali ve çevre kültürünü çoğaltan bir yaklaşım olarak görüyor ve önemsiyoruz.

Bu amaç doğrultusunda önceki senelerden farklı olarak festivalimizi fonlamak için çevreye duyarlı NFT’lerimizi de satışa sunuyoruz.  #CleanNFT’yi amaçlayan bir platform olan Objkt.com ve en düşük karbon ayak izine sahip kripto para birimlerinden Tezos ağını tercih ediyoruz.

#CleanNFT #CleanNFT #CleanNFT

Tezos’un diğer kripto para birimlerinden farkı nedir, neden çevreye duyarlı #CleanNFT olarak anılmaktadır size özetlemek isteriz.

NFT satışları farklı platformlardan farklı kripto para birimleri ile yapılabiliyor. Bu paralarla yapılan tüm işlemler ve madencilik (mining) faaliyetleri ardında büyük bir karbon ayak izi bırakıyor.

Örneğin en sık kullanılan blok zincirlerinden biri olan Ethereum ile yapılan 1 ETH’lik işlemin işlem esnasına kullandığı enerji, VISA kart ile yapılan 100.000 işlemin harcadığı enerji ile eşit (Statista 2022).

Ortalama bir ETH işlemi ise Amerika’da bir ailenin 7.5 günlük enerji harcamasına eşit.

Image link